PRENUMERERA PÅ EGEN EL'S FANTASTISKA NYHETSBREV!

Här sparas det på överföringsvagift!

Den dolda elkostnaden

tisdag, november 22, 2011 - 23:00

Elnätet har sett de högsta prisökningarna. Över 30% på fem år.

Den rörliga avgiften skiljer stort mellan elnätsägarna.

När du räknar på egen el bör du inte missa överföringskostnaden du kan spara in!

NYHET

Elrpiserna bygger ju på att köper från två olika bolag. Dels ett elhandelsbolag som säljer elen till dig. (I vårt fall ETC el).

Dels ett elnätsbolag som överför elen till dig och har hand om elnätet och elmätarna.

Att elpriserna skjuter i höjden då och då har vi lärt oss. Men hur måga vet hur elnätspriserna utvecklats?

Sanningen är att det är på elnätet de stora förändringarna skett och kommer att ske framöver.

Prisökningen är mycket stor. I vissa elnätsområden (bla Örebro) har man höjt med 60%. I andra med 30%.

Motivet för dessa elnätsökningar burkar  vara att vi måste bygga ut elnätet och modernisera det. Och det är nog sant. Men det förklarar inte varför elnätet höjs så olika i olika delar av landet. Och framförallt inte varför priserna sätts så olika.

Elnätsavgifterna har i snitt ökat med 31 procent de senaste fem åren.

Det visar de årliga Nils Holgerssonrapporterna som kartlägger avgifter och taxor i landets samtliga kommuner. Årets rapport visar att elnätsavgifterna stigit med i genomsnitt 4,7 procent bara sedan förra året. Och studien året innan visade på ännu större ökningar. Mellan 2009 och 2010 steg avgifterna med i snitt 8,5 procent.

– Både elnätsavgifterna och elhandelspriserna skenar iväg betydligt snabbare än övriga konsumentpriser. En stor del av de här ökningarna kan konsumenterna inte komma undan genom att byta elleverantör, eftersom det råder monopol på själva elnäten. Dessa monopol är statligt reglerade men trots det har elnätsavgifterna ökat med hela 31 procent de senaste fem åren. Det visar att den statliga övervakningen av elnätsavgifterna är för svag, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

En stor del av elnätsavgifterna är fasta avgifter för näten. Avgifterna varierar stort över landet. Det kan skilja flera tusen kronor i fasta avgifter för en villaägare i billigaste respektive dyraste kommun. Skövde kommun har ett elnätspris på 39 öre per kWh medan Ekfors Kraftnät AB fakturerar 100,1 öre per kWh inklusive moms. En del av elnätsavgiften är kostnad för överföring av elen och det är bara den delen som konsumenterna kan påverka genom att använda mindre el eller göra sin egen el. Elöverföringsavgiften varierar också stort mellan olika nätbolag. Fortum och Vattenfall hör till dem som höjt sina avgifter för överföring av el rejält de senaste fem åren. Fortum, EON och Vattenfall ligger också i topp över de elbolag som höjt sina fasta nätavgifter mest det senaste året visar Nils Holgersson-rapporten. För konsumenterna är det bara att betala – eller flytta till en billigare kommun.

Så kan man sänka elkostnaderna!

Den fasta avgiften kommer ingen ifrån som är kopplad till nätet. Men den rörliga går faktiskt att påverka. Genom att göra sin egen el!

Det blir nämligen ingen överföringskostnad för den el du gör själv på din tomt. Den konsumeras ju av dig själv. Och om du exporterar lite el så har du rätt till en liten ersättning från elnätsbolaget för "nätnyttan" du gör. (Några öre från en del, en krona från andra).

Det här kan faktiskt bli rätt rejäla pengar på sikt.

Bor man i Göteborg betalar man idag 20,5 öre i överföringskostnad per kWh.

Bor man i en villa i Stockholm vill Fortum ha 38.9 öre!

Och har man Vattenfall som nätägare kan man om man har deras tidstariff faktiskt få betala upp till 40,7 öre per kWh.

Observera att detta alltså är ovanpå det vanliga elpriset och ovanpå fasta kostnader.

Det här är helt enkelt ett viktigt tips till dig som räknar på egen el.

Glöm inte elnätets rörliga kostnad.

Om du betalar 110 öre för den el du köper idag plus 38 öre för att överföra den, ja då sparar du faktiskt 150 öre per Kwh om du gör elen själv på ditt tak!

Johan Ehrenberg/Karin Holmberg

Kommentarer

Mats Andersson 08:37 23 nov 2011

Ja det är jobbigt med höga fasta avgifter som höjs om man sparar för mycket. Jag skall göra en fullständig resultatkalkyl vid årets slut på min solelsproduktion.

solceller.blogspot.com

Owe Nordling 09:59 23 nov 2011

Ända sedan avregleringen kan man se hur det utnyttjas att vi sitter fast i nätägarens tråd. Tidigare ingick ju, som i en normal industriell kalkyl såväl administration, driftkostnaden som avskrivning (som ju är en framtida uppgradering av tekniken!) i abbonemangsavgiften. Nu höjer man avgifterna med rationaliseringar som argument! Inte ens elementär företagsekonomi andas sådana tankar! Anläggningen "förbrukas" eller förslits inte därför att mer ström överförs.Det känns som om Energimarknadsinspektionen och elmarknaden verkligen kliar varann på ryggen!

Så till överföringen som ju har flaskhalsar(?)
Storskaligheten har än en gång visat sin styrka över sunt förnuft! Tänk om man i stället subventionerat en bred småskalig produktion utbredd över hela landet så var ju en väsentlig del av flaskhalsproblemet löst!
Varför har ingen förordat den lösningen?
Samtidigt hade många förhoppningsvis kommit till insikt om att många kan göra saker i samverkan och påverka ett stort skeende!Viktigt för klimatomställningen.
Låt oss alltså köra vidare i spåret, där var och en påverkar sin egen situation, även om jag har en känsla av att vi kan bli överflyglade av politiska beslut i framtiden om vi lyckas!

Johan Ehrenberg 09:35 24 nov 2011

Det är klokt tänkt. Egen El innebär att vi utnyttjar befintligt elnät utan stora kostnader vg uppgradering. Sen tror jag själv politiken kommer tvingas i den riktningen av det enkla faktum att man inte klarar av att snabbt sänka CO2 om inte privatpersoner deltar i projektet. Problemet är nog mer att politiken ännu inte vågat ta beslutet att faktiskt sänka utsläppen. Man har bara tagit beslutet att det vore bra om någon annan ville vara så vänlig och sänka utsläppen.

Karl-Evert Hallqvist 10:51 23 nov 2011

Hej.det var en intersant läsning men det skrivs aldrig vad en anläggning kostar
33st solceller gånger 5000:- C:a 165,000 då får elbolagen skicka många fakturor

Olle 18:36 23 nov 2011

Det ser i alla fall ut som om du inte räknat med sol-el-bidraget i ditt yttrande. Och det verkar heller inte som om du räknar på så värst lång tid. Ytterst få investeringar ger investeringskostnaden tillbaka på några få år. När det gäller sol-el måste man nog räkna på minst 20, kanske 30—35 år, dvs lika lång tid som många huslån ligger på. ... och när börjar ett hus ge pengar tillbaka? ;-)

Mans Eneland 19:31 23 nov 2011

Hej.Solpanelerna har aldrig varit billigare æn va de ær nu de ær långt under 1$/watt och går sækert ner mer under næsta år.
Samma med vindsnurrorna de har också blivit kraftigt billigare, fast det ser vi inte så mycket av i Sverige men vi som importerar sjælva.

Have a Good One.

Johan Ehrenberg 09:32 24 nov 2011

Prisera på solceller har gått ner rejält men en solcellsanläggning innehåller solceller, växelriktare, montagesystem ochannat elmaterial. En liten anläggning brukar då kosta runt 33 kr/W en större runt 25-28 kr/W. Priserna påverkas rejält av vilket tak man har eller vilken ställning man väljer på marken.

Solceller har idag en högre avkastning än banksparande.

Vindsnurror är tyvärr dyrare. Och priserna på dem har stigit, inte sjunkit. Orsaken är att kringkostnaden för mast, fundament och arbete är rejäl. Det är svårt att komma under 50 kr/W för en full installation av mindre snurror som nätansluts. MEN vinden ger mer OM man har bra vind. Dvs mät vinden först!

Jon Erik 13:32 17 jan 2012

Ungefär hur mycket dyrare blir det med en trefasanläggning? Kan man enkelt modifiera en initial enfasanläggning till trefas?

Jerker Stavervik 22:36 15 feb 2012

Hej tänker på en artikel/hemsida under ordvalen flaskhals.

http://www.centrumvind.se/om-vindkraft/item/16-eln%C3%A4tsbegr%C3%A4nsni...

Områden med begränsade överförings möjlihheter kan hindra utbyggnaden av fler vindkraftverk i dalarna.

mats svensson 15:55 9 apr 2012

dom flesta kan tänka sig en avbetalning på max 10år på en anläggning med solceller...och det kan man idag med bidraget..inte utan..om man köper solceller där det är billigast...
20-30år är lång tid ..är nog bara dom som håller på med solceller som hobby som kan tänka såna avbetalnings tider..
men nu verkar det inte bli mer pengar till solceller.så ingen kommer investera längre.
om det inte kommer nåt nytt bidrag...

Skriv ny kommentar

Vi modererar din kommentar. Det innebär att allt först blir läst innan det publiceras. Därför kan du uppleva en viss fördröjning. Tänk på att hålla dig till saken och behandla andra debattörer med respekt.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Frågan är till f